Is het mogelijk om gewoon thuis te werken met een legitiem bedrijf?

Ja, het is mogelijk. Maar kan je daar goed geld mee verdienen? Nee niet echt, je zal er zeker niet rijk van worden. Integendeel, vooral in het begin zal het je meer tijd kosten dan dat het je daadwerkelijk geld zal opleveren. Maar als je tijdelijke bijverdiensten nodig hebt, dan kan dit voor je een goede uitkomst zijn. Je hebt maar een beperkte tijd en een beperkt aantal opdrachten per dag. Ook hangt het af van je locatie, dus in de VS heb je meer opdrachten dan in Nederland.

Ik zal 3 opties bespreken waarvoor je met echte legitieme bedrijven kan samen werken.

  1. Lionbrigde
  2. Leapforce / Appen
  3. Usertesting

Lionbridge

Lionbridge is een bekend internationaal buro met vestigingen over de hele wereld. Het is een bedrijf dat ook wordt genoemd in Forbes. Lionbridge heeft vaste medewerkers in dienst en ze nemen ook freelancers aan. Voor het werken in vaste dienst gelden de normale sollicitatie procedures en je krijgt net als bij andere “normale banen” extra’s zoals vakantiedagen, ziektekosten, pensioen etc. Daarnaast is het mogelijk om deeltijd freelance banen te krijgen. Je werkt dan op freelance contract basis voor een paar uren per week en je verdient daarmee Eur 8-Eur 15 per uur mee. De werkelijkheid is net ietsje anders. Als je wordt aangenomen, dan krijg je een werkomgeving en in je werkomgeving staan taken voor je klaar. Voor elke taak staat een tijdsduur vast en ook een betaling is eraan gekoppeld. De taken varieren van simpel tot moelijk en nemen dan tussen de 20sec en 5 min in beslag. De inkomsten die daar tegenoverstaan zijn $0.20 cent tot $1.00 . Dat betekent dat je per uur een aantal taken moet afmaken en het totaal aantal taken en inkomsten die je maakt varieert. Uiteindelijk kom je dan per uur om Eur8 -Eur 15 per uur. De praktijk ligt rondom die Eur 10 per uur. Dus als je een contract hebt van 10-20uur per week, dan krijg je dus rond de Eur 400-Eur 800 per maand voor een deeltijdbaan. Daarnaast wordt geacht zelf belasting af te dragen over de jaarinkomsten. Jij bent daarvoor zelf verantwoordelijk. Je komt dan rond het minimum uurloon uit of daaronder. Je moet daar vooraf voor tekenen, dat de bedragen voor de taken niet onderhandelbaar zijn en je accepteert alle inkomsten zoals deze zijn vastgesteld voor deze functie. Het is dus echt alleen een aanvulling op je inkomsten en je zal er geen volledig loon mee verdienen. Het is dus wel een legitiem bedrijf en ze betalen je zeker uit. Je kan net als bij andere freelance banen per dag worden opgezegd en jij mag dat ook doen. Daarnaast gelden er stricte regels:

  1. je mag niet bij een soortgelijk bedrijf werken zoals Virtual Bee, Virtual Solutions, Key for Cash, Butler Hill, Click Worker, ZeroChaos, Leapforce, iSoftStone, Work Force Logic. Als je vermoed dat je bij een concurrent werkzaam bent, dan kan je dit navragen en wordt dat voor je nagekeken. Werk je ook bij een concurrent dan mag je niet bij Lionbrigde werken en wordt de sollicitatie afgebroken.
  2. je mag niet meer werken dan 20 uur per week, je hebt vooraf toestemming nodig om boven de 20 uur per week uit te komen. Je moet dat zelf in de gaten houden.
  3. je bent zelf verantwoordelijk voor het uitvoeren van je taken, je mag zelf je uren indelen en maken wanneer je dat uitkomt. Je moet dus alle taken die klaar staan voor je, afronden binnen die 10-20 uur per week. Daarmee is dus niet gezegd dat je meer uren maakt dan de opgegeven 10-20 uur, want als er voor een taak 5 minuten staat en jij doet er 10 minuten over, dan krijg je dus dat bedrag en 5 minuten. Dus vooral in het begin zal je op je uren moeten inleveren om ook daadwerkelijk de geschatte tijden te kunnen maken. Naar mate je meer ervaring krijgt zal je meer de ingeschatte tijdsduren halen en worden de werkelijke uren ongeveer gelijk aan de ingeschatte uren.

De procudure is als volgt bij Lionbridge. Je gaat naar de website en je solliciteert naar een bepaalde freelance functie voor een bepaald gebied. Je kiest op de kaart een continent en binnen het continent kies je een land, dus Nederland. Vandaar worden de functies getoond die beschikbaar zijn. Je kiest een functie en daarop ga je solliciteren. Je wordt vervolgens geleid naar een website waar jij je arbeidsverleden en opleidingen moet invullen en vervolgens moet je ook nog een c.v. in het Engels uploaden. Daarna moet je ook je motivatie opgeven waarom je deze functie wilt uitoefenen. Vervolgens rond je alle invul formaliteiten af en wordt je sollicitatie ingediend en krijg je een melding dat je daadwerkelijk hebt ingediend. Vervolgens wacht je een paar dagen en krijg je in de mail een bericht dat je waarschijnlijk voldoet aan de verwachtingen en worden allerlei papieren naar je gemaild. In deze email staat een link waarmee je aangeeft dat je akkoord gaat met alle voorwaarden van Lionbridge (over het loon, werkzaamheden bij de concurrent, uren per week etc). Nadat je akkoord hebt gegeven duurt het vervolgens weer een paar dagen en krijg je een email dat je mee mag doen aan het examen. Dit examen bestaat uit 2 delen en hiervoor krijg je een boekwerk van 200 pagina’s. Je moet het eerste deel van het examen binnen 7 dagen afronden en goed hebben doorlopen. Vervolgens krijg je na succesvol de eerste examen te hebben afgelegd een 2e examen. Er mogen dus enkele dagen tussen het eerste en het tweede examen zitten. Kom je door het tweede examen, dan wordt je aangenomen.

Het examen zowel het eerste deel en het tweede deel is behoorlijk pittig en 80% lukt het niet om de eerste keer hiervoor te slagen. De redenen waarom mensen hir zakken is dat ze het examen onderschatten. Ook al denk je veel te weten over zoeken op het internet er staat behoorlijk wat informatie in het boek wat je nog niet goed genoeg kent volgens Lionbridge. Onderschat het dus niet. Ook de vraagstelling en de antwoorden kunnen een probleem zijn. Het zijn meerkeuze vragen waarbij er 1 of meerdere antwoorden goed kunnen zijn. Mis je 1 goed antwoord, dan is de hele vraag fout. Een andere rede waarom mensen niet slagen is dat ze te laat starten met doornemen van de stof. Probeer je tijd zodanig in te delen dat je het boek 2 keer kan doornemen voordat je examen afneemt. Een ander probleem is dat mensen niet genoeg tijd nemen tussen het eerste en tweede examen. Het eerst examen is vermoeiend. Als je gelijk daarna het tweede examen afneemt dan gaat die vermoeidheid gewoon door in het tweede examen en worden je kansen van slagen kleiner. Dus neem je tijd om goed te leren en neem je rust tussen de eerste en tweede examen. Deze examens zijn dus gewoon moeilijk om voor te slagen en het levert je alleen maar minimumloon op. Daarnaast duurt het ook nog een 2-3 weken voordat je het hele traject hebt doorlopen. Is dit het allemaal waard? Dat is een hele persoonlijke kwestie. Het hangt erg van je situatie af. Als je samen met een partner woont en je hebt door de dag heen 1-4 uur om te besteden aan werk en je kan zelf bepalen wanneer en hoelang je werkt, dan is het wellicht een goede optie. Daarnaast sta je niet in de file en heb je niet te maken met (vervelende) collega’s en je kan alles zelf bepalen. Als je tussen de 400-800 per maand extra inkomen kan genereren op deze manier, dan kan dat een leuk aanvulling voor je zijn. Maar je zal geen volledig salaris hebben en je moet daarna ook nog eens zelf je belasting moet regelen. Veel is het niet, dus veel belasting zal je er niet over hoeven te betalen. Veel mensen doen dit ook niet lang en ik neem ze ook niet kwalijk, want het is geen vetpot en zeker in het begin kost het je meer tijd om de taken te voltooien dan er voor is ingeschat. Als je al door beide examens heen komt. Het is zeker niet makkelijk. Maar zou voor jou specifieke situatie wel een uitkomst kunnen zijn.

Leapforce / Appen

Voor Leapforce gelt ongeveer hetzelfde. Vooraf moet je 2 examens laten afnemen en deze vallen in dezelfde orde van moeilijkheid als bij Lionbridge. Bij leapforce ga je naar de website en meldt jij je aan als “independent agent”. Je krijgt dan via de email de uitnodiging voor het examen en is net zo moeilijk als die van Lionbridge. Ook de betaling is ongeveer hetzelfde. Je kan dus niet beide tegelijk doen, want het sluit elkaar uit helaas.

Sinds eind 2017 is Leapforce vrij plotseling overgenomen door Appen. Appen heeft ook een aantal functies voor thuiswerkers en heeft ongeveer dezelfde functies beschikbaar als bij Leapforce en Lionbridge. Appen is een soort gelijk bedrijf als Leapforce (een concurrent die een andere heeft overgenomen). Appen is ook een Amerikaans bedrijf en staat erom bekend nog minder te betalen dan Leapforce en Lionbridge. Sinds de overname van Leapforce hebben de managers van Appen beloofd om het salaris van de freelancers van Appen te verhogen naar marktconform, dat betekent dus ongeveer minimum loon. De manier waarop de overname is gegaan voor de medewerkers is nog al merkwaardig gegaan om zachtjes uit te drukken. Mensen van Leapforce zijn niet betaald of hebben nog minder betaald gekregen tijdens de overname en er waren nog veel meer problemen. Medewerkers die daar kritisch over waren werden gelijk ontslagen en het was een grote troep en veel mensen waren ontevreden en er was of is nog steeds veel onduidelijkheid.  Lees hier meer over de troep bij Leapforce en Appen. Of je moet proberen daar te gaan werken is weer je persoonlijke keuze, maar een gewaarschuwd mens telt voor 2……

Usertesting

Usertesting is iets heel anders en deze mag je combineren met Leapforce of Lionbridge. Ook dit is een legitieme internationale werkgever en heeft meerdere vestigingen over de wereld. Je meldt je aan bij de website van usertesting.com bij de link “Get paid to test”. Daar vul jij je naam en emailadres in. Vervolgens krijg je welkom email en als je daar op klikt, krijg je een volgende email. In deze email wordt je uitgenodigd om een programma van usertesting.com te installeren en vervolgens moet je een test doorlopen. Je hebt in ieder geval een microfoon nodig die goed werkt. Bij deze test is het de bedoeling dat je luid en duidelijk spreekt en al je gedachten uitspreekt terwijl je de test doorloopt. Als er tijdens de test iets niet goed gaat, kan van alles zijn dan blijf je gewoon door praten. Tijdens de test krijg je ook nog een paar vragen die je moet beantwoorden. Het kan best moeilijk zijn als dat nog niet vaak hebt gedaan, om de hele tijd tegen het scherm te blijven te praten. Dit is een voorbeeld hoe je dit kan aanpakken:

Na de test wordt je video geupload naar usertesting.com en duurt het een aantal dagen voor je weer iets hoort. Afhankelijk of je geslaagd bent, krijg je weer een vervolg email. In deze email wordt je gevraagd om je persoonlijke gegevens door te geven. Je hebt in ieder geval een paypal account nodig, zonder paypal account kan je niet verder gaan. Je bent ook hier weer zelf verantwoordelijk om je eigen belasting aangifte te doen. Let wel dat paypal.com al je gegevens doorgeeft aan de belastingdienst aan het einde van het jaar. Je kan daar dus niet om heen. Als je ook daar door de verificatie van paypal komt, dan krijg je via de email elke dag berichten om te testen. In de reclame video staat dat je voor 20 minuten $10 krijgt uitbetaald. Dat is dus niet altijd het geval. Vaak krijg je minder dan $10 voor een kortere opdracht. Er zijn niet zoveel opdrachten van $10. Daarnaast krijg je ook niet altijd de kans om een video review te maken, omdat je te laat bent en iemand anders de opdracht heeft opgepikt. Je bent dus verantwoordelijk voor je eigen inkomsten. Het werkt dus niet zoals je denkt en je moet ook constant achter je laptop zitten om te kijken of er een opdracht voor jou is en waarop je kan reageren. Daarnaast krijg je per review die je maakt ook een beoordeling. Als het aantal sterren dat je krijgt niet hoog is (onder de 4 sterren) krijg je ook minder opdrachten. Hoe hoger je ratings hoe meer opdrachten je krijgt. Hoeveel je verdient is dus ook afhankelijk van je zelf, maar je bent dus ook afhankelijk van wat er binnenkomt via de email. Je moet rekenen op 2-3 testen per week, dat is niet veel aan inkomsten. Of het wat voor jou is, is ook weer afhankelijk van jou persoonlijke situatie. Waarschijnlijk lukt het je wel een paar uur per dag achter de laptop te zitten, maar om 24 uur er achter te zitten en hopen dat er goede opdrachten binnen komen is ook iets te veel van het goede. Maar je kan er wel wat mee verdienen en ze betalen je ook echt uit via paypal.

Heb je nog extra vragen meen dan contact op met info@ikverdiengeldmet.nl