Tijdens mijn studie tijd heb ik 1 keer meegedaan aan een medisch onderzoek. Dit ging om het onderzoek naar bijwerkingen van een nieuw medicijn. Gelukkig kwam ik er snel achter dat ik bij de groep hoorde, die een gekleurd suiker pilletje kreeg als controle groep. Als ik keek naar een paar mede studenten die zich ook hadden opgegeven en zag hoe beroerd zij eruit zagen, was ik blij dat ik het suiker pilletje had.

Natuurlijk zijn niet alle medische onderzoeken slecht. Ik heb ook weleens overwogen om mee te doen aan een onderzoek naar de effecten van een darmflora drankje, maar dat krijg ik niet door mijn keel. Dat betaalde wel bijzonder goed, omdat het over een langere periode ging. Als student heb je dan een aardig zakcentje bijverdiend door het slikken van een drankje en elke week langskomen om wat testjes te doen.

Er zijn wel mensen die er een “carriere” van hebben gemaakt om deel te nemen als proefpersoon voor medische onderzoeken. Deze carriere proefpersonen worden na een tijd ook geweigerd om deel te kunnen nemen aan een onderzoek. Blijkbaar is nieuwbloed ook belangrijk bij deze onderzoeken. Zelf lijkt het me niet de beste manier om wat bij te verdienen, maar het kan wel.

Let wel dat voor een aantal onderzoeken ook vooraf een onderzoek kan plaats vinden om na te gaan of je daadwerkelijk geschikt bent om mee te kunnen doen. Je wordt dus niet gelijk geaccepteerd.

Waar je op moet letten is of je ook reiskosten vergoeding krijgt en niet alleen voor het onderzoek wordt vergoed. Als je in de buurt woont van het onderzoekscentrum is dat geen probleem, maar als je wekelijks van ver moet komen om deel te nemen aan het onderzoek dan zou ik het navragen.

Dit is een website waar jij je kan opgeven als je daar interesse in hebt:

http://www.proefpersonen.nl